Dubaija joprojām ir viens no pievilcīgākajiem un pieprasītākajiem mājokļu tirgiem pasaulē.

  • 19.06.2024
  • Jaunumi

Kompānijas VIP REAL, kam pieder vairāki zīmoli un kuras līdzīpašnieki ir Aleksandrs Cikunovs un Lara Batova, vēsture aptver divus gadu desmitus. Daudzus gadus šis uzņēmums specializējās luksusa nekustamā īpašuma jomā Jūrmalā un Rīgas centrā. Sadarbība ar Latvijas nekustamo īpašumu pircējiem un pārdevējiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Vācijas, Izraēlas, Polijas, Ķīnas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Lielbritānijas un Krievijas ir ļāvusi uzņēmumam veikt vairāk nekā tūkstoš darījumu. Ar šo veiksmīgo biznesu VIP REAL ir nopelnījis savu labo reputāciju Latvijā. Un kopš pagājušā gada tā portfelis ir papildinājies ar darījumiem ārvalstīs – Dubaijā (AAE), kur Aleksandrs Cikunovs un Lara Batova ir atvēruši kopuzņēmumu AG VIP REAL Estate. – Dubaijas nekustamā īpašuma tirgus ir aizraujošs izaicinājums, kas ļāva mums pacelt biznesu jaunā līmenī un sniedza jaunu, nenovērtējamu starptautisku pieredzi. Šodien mūsu birojā Dubaijā, kas atrodas debesskrāpja 39. stāvā, strādā pieci cilvēki. Tikai 2024. gada pirmajā trešdaļā vien AG VIP REAL Estate ir īstenojis desmit Dubaijas īpašumu pārdošanas darījumus daudzu simtu tūkstošu dolāru vērtībā, dažos gadījumos pārsniedzot miljonu dolāru robežu, – ar labajām ziņām dalās Lara Batova. Un viņa ir lieliskā noskaņojumā: – Ne mirkli neesam nožēlojuši lēmumu atvērt pārstāvniecību Dubaijā un strādāt tur. Šī pilsēta ir bijusi un joprojām ir viena no tehnoloģiski attīstītākajām vietām pasaulē un turpina piesaistīt pircējus no visas pasaules. Tikai 2024. gada pirmajā ceturksnī vien Dubaijas emirāta iedzīvotāju skaits oficiāli ir pieaudzis par vairāk nekā 25 000 cilvēku!

Šajā laikā, kopš strādājam AAE, mēs esam pratuši iejusties vietējā tirgū. AG VIP REAL Estate ir noslēdzis sadarbības līgumus ar vairākiem desmitiem vadošo nekustamā īpašuma attīstītāju šajā valstī. Daži no tiem, piemēram, Meeras, piedāvā vairākus kompleksus un simtiem dzīvokļu pārdošanai, savukārt citi, piemēram, Sohba Realty, piedāvā vairākus tūkstošus mājokļu. Un mēs pastāvīgi paplašinām savu partneru bāzi – katru nedēļu apmeklējam jaunus projektus un parakstām sadarbības līgumus ar to attīstītājiem. Taču mēs to darām selektīvi! Dubaijā strādā vairāk nekā simts attīstītāju, bet, mūsuprāt, ne visiem no tiem nākotnē būs augsta likviditāte. Tas ir svarīgs aspekts tiem, kuri pērk īpašumu nevis personīgai dzīvošanai, kad lēmumu var pieņemt pēc principa «man patīk, un viss», bet gan investīciju un nomas ienākumu gūšanas nolūkā. – Dubaijā mēs aktīvi attīstām divus virzienus. Pirmā ir starpniecības pakalpojumi, proti, mēs palīdzam saviem klientiem pareizi orientēties milzīgajā un daudzskaitlīgajā jauno projektu tirgū un atrast starp tiem īstas pērles. Otrā joma ir tālākpārdošana. Nekustamā īpašuma nozarē šo terminu izmanto investori, lai aprakstītu procesu, kurā tiek pirkts, atjaunots un pārdots nekustamais īpašums, lai gūtu peļņu. Šajā gadījumā runa ir par mājokļiem vai nu otrreizējā tirgū, vai jaunbūvēs, bet ar ļoti pieticīgu pamata apdari. Mēs tos modernizējam vai pilnībā renovējam un pēc darbu pabeigšanas dzīvokļus izliekam pārdošanā, – sarunai pievienojas Aleksandrs Cikunovs. – Pēc pusotra gada rūpīga ikdienas darba Dubaijā esam pārliecinājušies, ka projekti šajā tirgū viens no otra ir ļoti atšķirīgi. Ja kāds domā, ka, iegādājoties jebkuru dzīvojamo īpašumu šajā AAE emirātā, strauji pieaugs jūsu īpašuma vērtība, es jūs apbēdināšu – diemžēl tā nav. Lai izdarītu pareizo izvēli, jums jākonsultējas ar profesionāļiem. Ir skaidri jāsaprot, ko ir vērts ņemt un no kā labāk atteikties, pat ja kompleksa reklāma sola strauju kosmisku cenu kāpumu vai peļņu 15 % gadā no nekustamā īpašuma izīrēšanas. – Mēs savā praksē vēl neesam saskārušies ar šādiem peļņas rādītājiem, – godīgi brīdina Lara Batova. – Realitātē pēc nodokļu nomaksas Dubaijā var sagaidīt 7-9 % peļņu gadā. Taču tas joprojām ir ievērojami vairāk nekā Latvijā, kur par lielu panākumu tiek uzskatīts, ja no elitāra īpašuma var gūt 3-4 % peļņu gadā. Mēs VIP REAL rūpējamies par savu reputāciju, tāpēc vienmēr esam godīgi un atklāti pret saviem klientiem. Izvēloties īpašumus, mēs vadāmies no tirgus realitātes, nevis no fantāzijām, nevienam gaisa pilis nesolām. Informācijai: Dubaijā mājokļu iegāde ārvalstniekiem nav atļauta visur, bet tikai tā sauktajās freefold jeb brīvajās zonās. Iegādājoties nekustamo īpašumu, kura vērtība ir no 250 000 ASV dolāru, nerezidentam var izsniegt vīzu ar derīguma termiņu līdz diviem gadiem. Ja budžets pārsniedz 545 000 ASV dolāru, tiek izsniegta tā sauktā zelta vīza, kas ļauj uzturēties AAE desmit gadus.

Brokeru prakse Dubaijā ir licencēta. Lai sāktu strādāt, mēs reģistrējāmies, nokārtojām eksāmenu un saņēmām sertifikātu. Kā brokeri mēs parakstām sadarbības līgumus gan ar pārdevēju (līgums A), gan ar pircēju (līgums B). Katras puses komisijas maksa ir 2 %, tātad kopējā summa nepārsniedz 4 %. Tas ir standarts visiem tirgus dalībniekiem. AAE viss notiek oficiāli un caurspīdīgi. Ir atļautas optimizācijas iespējas, taču tās reti tiek izmantotas. Pats pirkuma līguma teksts (līgums F) Dubaijā ir diezgan unificēts, tajā ir atļauts veikt tikai minimālas izmaiņas. Viss tiek parakstīts elektroniski. Jāatzīmē, ka Dubaijā, atšķirībā no Latvijas, nekustamā īpašuma darījumos norēķinos ir atļauts daļēji izmantot skaidru naudu. Kā arī maksāt starpniekiem daļu komisijas maksas, bet ne vairāk kā 50 000 AAE dirhamu (aptuveni 12 500 eiro). Pilnīgi visi līgumi šajā valstī tiek reģistrēti īpašā reģistrā. Valsts nodeva par darījumu ar mājokļa īpašumu reģistrāciju Dubaijā ir 4 %. Darījumi tiek veikti diezgan ātri un lielā mērā ir atkarīgi tikai no tā, cik ātri attīstītājs dod savu atļauju pirkumam. Parasti tas aizņem no 3 līdz 10 dienām. Pati īpašuma tiesību pārreģistrācija notiek 30 minūšu laikā pēc parakstīšanas notāra birojā. – Dubaijas nekustamā īpašuma tirgus perspektīvas joprojām ir pārliecinošas un skaidras: šim emirātam ir ilgtermiņa (līdz 2040. gadam) attīstības programma. Ceram, ka, pateicoties mūsu smagajam darbam, AG VIP REAL Estate pozīcijas šajā tirgū turpinās nostiprināties: mums ir zināmas ambīcijas. Un ir ļoti svarīgi, ka tagad mēs varam dalīties ar ārvalstu pircējiem savā pieredzē par pārcelšanos uz Dubaiju, tādējādi atvieglojot viņu pirmos soļus AAE. Taču, strādājot tur, mēs neaizmirstam par savu dzimto Latvijas tirgu, tas joprojām ir mūsu bāze, – Aleksandrs Cikunovs atgriežas pie tēmas par sava biznesa Latvijas virzienu. – VIP REAL galvenais birojs veiksmīgi strādā un turpinās strādāt Jūrmalā, Jomas ielā 85. Mūsu prombūtnes laikā uzņēmuma stabilās pozīcijas uztur mūsu uzticamais partneris un ļoti pieredzējušais Latvijas nekustamā īpašuma tirgus speciālists Ilvars Viņķis, kā arī izpilddirektore Jūlija Pedāne. Mājas lapā vipreal.lv šobrīd apskatāmi vairāk nekā 2000 objektu gan no Jūrmalas, gan Rīgas un tās apkārtnes primārā un sekundārā tirgus. Uzskatām, ka tie negatīvie procesi, kas pēdējos pāris gados bija vērojami ap nekustamo īpašumu Latvijā, izzūd, un tirgū sāk parādīties arī nedaudz vairāk optimisma, kas atspoguļosies pircēju aktivitātes pieaugumā, – smaida Lara Batova. – Latvijas kolēģi jokojot jautā, kad mēs atvedīsim šeihus kā pircējus, – pasmaida Lara Batova. – Domājam, ka tas prasīs vēl kādu laiku. Kā redzam, Latvijā jau notiek mēģinājumi piesaistīt investorus no AAE, tā ka mēs, iespējams, būsim nākamie. (Smaida.) Šobrīd gan Dubaijā izmantojam mūsu profesionālo Latvijas pieredzi biznesa jautājumos, gan Latvijā sākam ieviest tehnoloģisko zinātību, ko esam apguvuši AAE, lai varētu veiksmīgi attīstīt abus virzienus!

Jaunākās ziņas

  • 29.07.2024
  • Jaunumi

Dubaijas tūrisma tirgus ir atguvies no pandēmijas sekām ātrāk nekā jebkurš cits pasaulē!

Dubaija 2024. gada pirmajā pusē uzņēma 9,31 miljonu ārvalstu tūristu, kas ir par 9% vairāk nekā šajā pašā periodā pirms tam.

turpināt lasīt
  • 19.06.2024
  • Jaunumi

Dubaija joprojām ir viens no pievilcīgākajiem un pieprasītākajiem mājokļu tirgiem pasaulē.

Savukārt Jūrmalas un Rīgas dzīvokļu un privātmāju tirgi pēc divus gadus ilgušās vārguļošanas, kas izpaudās kā cenu un darījumu skaita kritums, ir nonākuši dabiskas atveseļošanās posmā. Visgaidītākā perspektīva tajos ir pircēju aktivizēšanās. Un VIP REAL profesionāļu komanda ir gatava sniegt viņiem, kā arī visām nekustamā īpašuma darījumu pusēm pilnvērtīgu un vispusīgu palīdzību gan Latvijā, gan Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) nekustamā īpašuma tirgū.

turpināt lasīt
  • 30.05.2024
  • Jaunumi

Dubaija atkal pārspēj rekordus

Mēs jums pastāstīsim, kas notiek tirgū. Sāksim ar galveno jaunumu – villas Dubaijā pārspējušas desmit gadu rekordu. Villu vidējās izmaksas par kvadrātmetru pirmo reizi 10 gadu laikā sasniedza $5,860.

turpināt lasīt